Jaka patelnia zamiast teflonowej?

Źródło: www.readtopratedreviews.com

Źródło: www.readtopratedreviews.com

Najpopularniejszym materiałem stosowanym przez producentów patelni jest teflon. Ostatnimi czasy jednak ekolodzy bombardują nas informacjami o szkodliwości teflonu i jego rakotwórczym działaniu. Zatem co zamiast wygodnej patelni teflonowej?

Źródło: www1.macys.com/

Źródło: www1.macys.com

Coraz bardziej doceniane są patelnie ceramiczne. Uważa się je za najbardziej ekologiczne. Powłoka takiej patelni powstaje z naturalnych minerałów. Podczas smażenia nie wydzielają się szkodliwe toksyny. Patelnia nagrzewa się równo na całej powierzchni, a potrawy nie przywierają. Co więcej, powłoka ceramiczna jest bardziej od teflonu odporna za zarysowania. Czyści się ją również bardzo łatwo, jest odporna na działanie detergentów. Patelnię ceramiczna uważa się za najlepszy substytut teflonowej.

Wiele osób jednak nie jest przekonanych z różnych powodów do powłoki ceramicznej. Popularne są wśród nich patelnie żeliwne. Są one jednym z najtrwalszych i najbardziej wytrzymałych. Są również dosyć ciężkie. Podczas smażenia na takiej patelni wydziela się duża ilość żelaza, które ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Mają jednak także wady. Nie można na nich smażyć bez użycia tłuszczu, bardzo trudno się je czyści. Po umyciu należy taka patelnie wytrzeć do sucha, ponieważ pod wpływem wilgoci bardzo szybko rdzewieje.

Źródło: www.very-titan.de

Źródło: www.very-titan.de

Raczej mało jeszcze popularne są natomiast patelnie tytanowe. Za ich niska popularność odpowiada przede wszystkim cena, która jest dość wysoka. A szkoda, bo patelnia tytanowa jest niezwykle wytrzymała na uszkodzenia, zarysowania i obtłuczenia. Długo trzyma ciepło, nie trzeba używać tłuszczu do smażenia, nie wpływa także na smak potraw. Jeżeli planujemy większą inwestycję do kuchni, warto pomyśleć właśnie o patelni tytanowej. Średniej wielkości kosztuje około 500 zł zależnie od marki. Będzie jednak służyła przez długie lata.

Niektórzy stawiając na wygodę, wybierają lekkie i poręczne patelnie aluminiowe. Ich wygoda na pewno jest ogromną zaletą. Maja jednak sporo wad, a największą z nich jest podatność na zniszczenia. Taka patelnia nie posłuży nam zbyt długo. Lepiej zdecydować się na patelnie ze stali nierdzewnej. Taka będzie bardzo wytrzymała, ale nie tak ciężka jak żeliwna. Ona z kolei bardzo długo się nagrzewa, co może wielu osobom przeszkadzać.

Wybór patelni to kwestia indywidualna. Z pewnością wielu osobom nie będą przeszkadzały informacje o szkodliwości teflonu i zostaną przy swojej starej patelni z nieprzywierającą powłoka. Jeśli jednak obawiamy się toksyn, najlepszym rozwiązaniem byłaby patelnia ceramiczna lub tytanowa, jeśli zdecydujemy się na większy wydatek.

Podobne porady

  • źródło: pinterest.comRodzaje noży kuchennych – jakie kupić?
    Wybór noży kuchennych to bardzo ważne i trudne zadanie. Cena nie zawsze musi iść tutaj z jakością, a nie ma nic gorszego niż zestaw niepraktycznych i często zawodzących noży. Czasem mniej popularna ma...
  • źródło: pinterest.comJaką zastawę stołową wybrać?
    Serwisu obiadowego nie kupujemy często. Jeden przeważnie starcza nam na kilkanaście lat. Przy jego wyborze powinniśmy kierować się zarówno wyglądem, jak i trwałością oraz praktycznością. Na poc...
  • źródło: pinterest.comJak odnowić stare drzwi drewniane?
    Wielu z nas nie może już patrzeć na pamiętające niekiedy ubiegłe stulecie drewniane drzwi w kuchni. Są zniszczone, a często pokryte białą, zapewne już zżółkniętą farbą. Czy trzeba od razu kupić no...
  • źródło: pinterest.com5 praktycznych desek do krojenia
    Deska do krojenia to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Nie obejdzie się bez niej żaden kucharz. Kiedyś w domach królowały głównie proste, drewniane deski, dziś na rynku dostępne modele, któ...
  • źródło: pinterest.comJak dbać o sztućce?
    Wydawać się może, że dbanie o sztućce nie jest specjalnie trudne. Czasem jednak może okazać się, że nie dbamy o nie tak jak trzeba. Technika ich konserwacji zależy oczywiście od rodzaju materiału,...